Εκδηλώσεις / Νέα

Οδηγίες για Όλους: «Ο Γιάννης μπήκε στο χορό…!»

Μπήκαμε στην τελική ευθεία! Υπομονή και όλοι έτοιμοι για να χαρούμε μια ξεχωριστή εμπειρία…

Μερικά tips και μικρές οδηγίες σχετικά με τη μεγάλη μέρα και το θέατρο που θα ζωντανέψει το έργο μας και τις χορογραφίες :

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΒΑ :

- Όλοι είμαστε σημαντικοί για την τελευταία μας πρόβα. Επειδή είναι μία και μοναδική και οι ώρες λίγες στο θέατρο, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε όλοι, όπως ακριβώς κάναμε μέχρι στιγμής. Θα κουραστούμε λίγο, αλλά το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει!

- Το πρωί του Σαββάτου όλοι στο φουαγιέ του Θεάτρου. Θα καθίσουμε πριν ξεκινήσουμε την πρόβα μας στις θέσεις των θεατών, να πούμε δυο λόγια σχετικά με τον χώρο και τα τεχνικά μέρη καθώς και για τη δομή της πρόβας, για να προλάβουμε να φύγουμε και νωρίς. (Δηλ. πού θα μπούμε, πού θα αλλάξουμε, κτλ)

- Είναι σημαντικό επίσης να μπούμε στο κλίμα του θεάτρου να ηρεμήσουμε και να συγκεντρωθούμε, για να γίνει και η προσαρμογή από τη σχολή εκεί όσο γίνεται πιο εύκολα.

- Μπορεί στην αρχή της πρόβας να υπάρχουν καθυστερήσεις με τα φώτα και τη μουσική. Υπομονή και πάλι…. Μένουμε στις θέσεις μας και δεν διαλύουμε τη σκηνή, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους τεχνικούς να μας φωτίσουν και να μας προσέξουν. Από αυτούς εξαρτώνται πολλά!

- Όσο μιλάνε οι ηθοποιοί στη σκηνή, καλό θα ήταν να παρατηρούν όλοι τι συμβαίνει ήσυχα. Με αυτό τον τρόπο, θα καταλάβουμε καλύτερα και τη ροή του έργου. Μας ενδιαφέρει το έργο να μην κάνει κενά, για να είναι σωστό σε διάρκεια και να μην κουραστεί ο θεατής (αλλά και εμείς!)

- Μιλάμε δυνατά (όσοι πρέπει να μιλήσουν επί σκηνής). Το θέατρο έχει καλή ακουστική και μικρόφωνα, αλλά είναι βασικό να ακούνε όλοι επειδή είναι μεγάλο και θα έχει αρκετό κόσμο.

- Πριν τη πρόβα, θα περπατήσουμε όλοι πάνω στη σκηνή για να δούμε αν έχουμε εμπόδια στις εισόδους και τις εξόδους.

- Η πρόβα θα γίνει κανονικά σαν παράσταση. Με αλλαγές, αντικείμενα και ρούχα. Εκεί θα δούμε και τα λάθη που δεν έχουμε δει ως τώρα για να τα διορθώσουμε.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ:

Τα backstage έχουν πλάκα, αλλά και κινδύνους πολλές φορές. Εκεί κρύβεται το μυστικό. Θέλει συνεργασία και ψυχραιμία. Tips:

- Επειδή είναι θέατρο κλασικού τύπου, στα παρασκήνια ενδεχομένως να υπάρχουν αντικείμενα ή καλώδια. Θα βρούμε τις θέσεις μας πριν ξεκινήσει η πρόβα και πού θα καθόμαστε στα παρασκήνια, για να διευκολύνουμε όποιον πρέπει να βγει στη σκηνή κάθε φορά.

- Θα υπάρχουν οδηγοί τυπωμένοι (όπως και στη σχολή) αλλά και άνθρωποι που θα βοηθούν κάθε φορά. Καλό θα ήταν να διαβάζετε κάθε φορά πριν βγείτε και στην πρόβα τη σειρά, έτσι ώστε να αποφύγουμε πολλές ομιλίες.

- Στα παρασκήνια του θεάτρου ακούγονται τα πάντα, λόγω ακουστικής. Μιλάμε ψιθυριστά και όπου χρειάζεται. Δυο ώρες είναι, θα περάσουν!

- Παραμένουμε στα παρασκήνια μέχρι και την τελική υπόκλιση (αφορά ηθοποιούς και ό, τι έχουμε πει στις πρόβες). Δεν φεύγουμε στο φουαγιέ για να μην ψάχνουμε όποιον έχει φύγει.

- Στα καμαρίνια δεν θα ανέβει κανείς. Οι αλλαγές χορευτών και ηθοποιών θα γίνουν πίσω και πλάι στη σκηνή. Θα υπάρχει χώρος. Θα πρέπει όμως ο καθένας να φροντίσει να τοποθετήσει τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί κοντά του.

- Προλαβαίνετε όλοι τις αλλαγές. Θα βρούμε σημείο λειτουργικά να αλλάζουμε και να είμαστε δίπλα από τη σκηνή.

- Δεν υπάρχουν πολλά πανιά που να μας κρύβουν. Η σκηνή είναι μεγάλη και φαίνονται οι πάντες στα παρασκήνια αν εμφανιστούν (πχ κεφαλάκια…). Γι’ αυτό δεν πλησιάζουμε τις κουίντες πολύ, παρά μόνο αν είναι να βγούμε εκείνη την ώρα στη σκηνή.

- Φροντίστε να έχετε από ένα μπουκάλι νερό ο καθένας. Θα κάνει ζέστη, όσο κλιματισμό και εξαερισμό να έχει ο χώρος. Είμαστε πολλοί και υπερπαραγωγή!

- Κατά τη διάρκεια πρόβας ή παράστασης, δεν απομακρυνόμαστε για κανένα λόγο από τη σκηνή ή την πλατεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ:

- Ο χώρος είναι κλασικός και ιστορικός. Είναι αυτονόητο ότι θα τον σεβαστούμε. Φεύγοντας, από πρόβα ή παράσταση, μαζί με τα προσωπικά μας αντικείμενα, φροντίζουμε να αφήσουμε τον χώρο όπως τον βρήκαμε.

- Απαγορεύεται το κάπνισμα εντός του θεάτρου. Υπάρχει φουαγιέ και χώρος εκτός , που μπορείτε να καπνίσετε στο διάλειμμα της πρόβας μας. Όχι στην παράσταση.

- Απαγορεύονται επίσης φαγητά, ποτά, αλκοόλ, σνακς κτλ. Μόνο νερό. Μόλις τελειώσουμε, παρτάρουμε έτσι κι αλλιώς!

- Προσοχή στο σκαλάκι μπροστά από τη σκηνή (αφορά όσους ανεβαίνουν από τη σκηνή) Για να μην έχουμε ατυχήματα…

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:

- Φροντίστε να ξεκουραστείτε την Παρασκευή και να κοιμηθείτε νωρίς. Θα κουραστούμε το Σάββατο. Η σκηνή χρειάζεται την ενέργειά σας. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να μην φέρει εκνευρισμό.

- Φάτε καλά το πρωινό του Σαββάτου, αλλά όχι πολύ το μεσημέρι. Ο χορός και η ομιλία μπορεί να προκαλέσει… «εξαγωγές» σε συνδυασμό με το άγχος. Γι’ αυτό προσοχή… Μετά θα πάμε για σουβλάκια!

- Όσοι πρέπει να ντυθείτε απλά για το έργο και δεν έχετε οδηγίες, φορέστε κάτι που σας αρέσει μεν αλλά να είναι και λειτουργικό. Δηλ, να μη σας ενοχλεί πάνω στη σκηνή.

- Να έχετε μαζί σας μικρούς καθρέφτες για να μην ψάχνετε πίσω από τη σκηνή να διορθώσετε την εμφάνισή σας. Στα παρασκήνια είναι λίγοι, και δεν θα φτάσουν. Επίσης, κρατάτε και από μια μικρή πετσέτα μαζί. Σίγουρα θα χρειαστεί με τόση ζέστη.

- Απαραίτητα: μαντηλάκια καθαρισμού (για τα κορίτσια), υγρομάντηλα, νερό, εφεδρικά ρούχα (επειδή θα ιδρώσουμε), και φυσικά τσεκάρετε όλα σας τα αντικείμενα.

- Απαγορεύεται: ΤΟ ΑΓΧΟΣ…. ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΕΛΕΙΑ!

- Επιτρέπεται: ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΚΗΝΗΣ! Αυτό κάνει τους καλλιτέχνες ιδιαίτερους…

- Να θυμάστε ότι κάνετε κάτι πολύ δύσκολο που λίγοι επαγγελματίες θα τολμούσαν. Πολλά άτομα επί σκηνής, ζωντανή μουσική, χορός, υποκριτική… Να είστε περήφανοι γι’ αυτό και θετική σκέψη και ενέργεια!

Και φυσικά…. ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΣΥΧΙΑ ΠΑΝΤΟΥ!
(για να αποφύγουμε τα σσσσσς…. Τόσο σε πρόβα όσο και σε παράσταση)

ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ…
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΑ…
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!